expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 9 maja 2016

Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem

Chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren jest bardzo smaczny i zdrowy, często piekę swój chleb, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu.

Składniki:
350 gram mąki żytniej typ. 720
1/3 szklanka mąki żytniej razowej typ. 2000
3 łyżki aktywnego zakwasu
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu
1/4 szklanki ziaren sezamu
1/4 szklanki otrąb owsianych
1/4 szklanki płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki letniej wody
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy obydwie mąki, ziarna słonecznika, lnu, sezamu , otręby i płatki owsiane, dodajemy zakwas, miód i sól. Wlewamy letnią wodę, wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do wyrośnięcia.



1 komentarz:

  1. I znów chleb, który koniecznie muszę upiec :). Wygląda smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń