Biszkopt jasny:
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
2 jaja
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
150 gram masła
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Masa truskawkowa:
0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone )
2 galaretki truskawkowe
Masa śmietanowa:
330 ml. śmietany kremówki 30%
1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
0,5 paczki okrągłych biszkoptów
tabliczka gorzkiej czekolady
posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao.
Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy . Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt.
Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki.