- Mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam upiec drożdżówki z kruszonką . Są bardzo smaczne , zawsze piekę większą ilość , szybko znikają z talerza.
-
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
0,5 kilograma mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłego mleka
50 gram drożdży
2 jajka
4 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny
Kruszonka:
150 gram maki pszennej
80 gram cukru
100 gram masła
Dodatkowo:
kilka łodyg rabarbaru
kilka łyżek cukru
1 jajko - Sposób przygotowania:
- Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy .
- Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy na drożdżówkach ,posypujemy niewielką ilością cukru.Pozostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Z mąki ,cukru i masła robimy kruszonkę , posypujemy drożdżówki . Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Strony
▼
piątek, 29 maja 2015
Sałatka Capresse
- Wspaniała i prosta do przyrządzenia sałatka w stylu włoskim z mazzarellą i pomidorami . Bardzo często przyrządzam sobie ja na kolację , potrzebuje zaledwie kilka minut i mam sałatkę gotową.
-
Składniki:
- 1-2 kulki mozzarelli
1-2 pomidory
kilka suszonych pomidorów z ziołami
kilka liści sałaty
50 ml. oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka przyprawy do pomidorów - Sposób przygotowania:
- Pomidory myjemy , osuszamy i kroimy w plastry , mozzarellę odsączamy z zalewy , kroimy w plastry.Umyte liście sałaty układamy na talerzu , na przemian układamy plastry pomidorów i mozzarelli . Na środku talerza układamy suszone pomidory . Olej łączymy z przyprawą do pomidorów i polewamy nim sałatkę .
-
Ciasto z truskawkami bez pieczenia
- Pyszne ciasto które powstało szybki sposób. Nie miałam czasu na pieczenia ciasta a miałam ochotę na ciasto z truskawkami więc postanowiłam zrobić ciasto podobne do 3-bita, zamiast masy toffi dodałam mus truskawkowy.
-
Składniki:
- Masa budyniowa:
1 litr mleka
1 szklanka mąki krupczatki
¼ szklanki cukru
1 masło roślinne
1 cukier waniliowy
Masa truskawkowa:
0,5 kilograma truskawek
2 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowe
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy - Dodatkowo:
- 8-9 opakowań herbatników
tabliczka gorzkiej czekolady - Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla ,zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu . Miksujemy za pomocą blendera , truskawki gotujemy do momentu zagotowania ,zdejmujemy z ognia. Wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się galaretki , ostawiamy do stężenia.
- 3 szklanki mleka gotujemy z cukrem,cukrem waniliowym i masłem . Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką,wlewamy do gotującego się mleka,gotujemy budyń.Dno formy (25x40) wykładamy herbatnikami,wylewamy gorący budyń,układamy kolejna warstwę herbatników i pozostawiamy do ostygnięcia .
- Wylewamy tężejący mus truskawkowy i układamy kolejną warstwę herbatników.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki .
-
wtorek, 26 maja 2015
Ciasto z rabarbarem i bezą
- Proste ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezą . Szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo ładnie się prezentuje .
-
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
400 gram rabarbaru
Beza:
4 białka
0,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,wylepiamy nim formę(25x34 cm) ,nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.
Rabarbar kroimy na małe kawałki.Żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy pokrojony rabarbar,dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Z białek ubijamy pianę,ucierając dodajemy cukier.Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.
Na drugi dzień powinna powinny pojawić się krople na bezie.
Mizeria ze szczypiorkiem
- Prosta i bardzo smaczna sałatka do obiadu z ogórków z dodatkiem szczypiorku i cebulki z sosem śmietanowym .
-
Składniki:
- 0,5 kilograma ogórków zielonych
pęczek szczypiorku
1 cebulka
0,5 szklanki śmietany 18%
sól,pieprz
cukier
sok z cytryny - Sposób przygotowania:
- Ogórki obieramy , kroimy nożem w cienkie pasterki. Delikatnie solimy i pozostawiamy na kilka minut aby ogórki zmiękły, delikatnie odciskamy z nadmiaru Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Śmietanę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy do pozostałych składników, dokładnie mieszamy .
-
poniedziałek, 25 maja 2015
Kurczak z warzywami po chińsku
- Kurczak przyrządzony z warzywami chińskimi z ryżem jest bardzo pożywnym i sycącym daniem .
-
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
0,5 łyżeczki curry
sól
słodka i ostra papryka
olej do smażenia
4 torebki ryżu - Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki,przekładamy do miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczaka,mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa,zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw,co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku solą,słodką i ostrą papryką ,dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy przez chwilę.Ryż gotujemy według przepisu na opakowani.Na talerz wykładamy porcję ryżu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami.
-
Pikantna pasta serowa
- Bardzo smaczna pasta serowa z dodatkiem kminku o lekko pikantnym smaku. Często robię tą pastę na śniadania.
-
Składniki:
- 250 gram półtłustego sera białego
100 gram sera rokpol
2 jajka ugotowane na twardo
0,5 szklanki śmietany 18%
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki musztardy
¼ łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka kminku
sól - Sposób przygotowania:
- Do miski przekładamy ser biały,ser rokpol,jajka ,śmietanę,masło i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.Pastę doprawiamy do smaku papryką,solą i musztardą.Kminek przelewamy gorącą wodą i dodajemy do pasty.Dokładnie wszystko mieszamy.
- Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
-
Zupa krem ze szparagów
- Zupa ze szparagów jest bardzo szybka i prosta do przyrządzenia a za razem bardzo smaczna . Szkoda że szparagi są tak krótko.
-
- Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
100 gram serka topionego kremowego
olej do smażenia
sól,pieprz - Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy olej , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy do momentu aż cebula się zeszli. Szparagi myjemy , odcinamy z nich główki, pozostałe części szparagów obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do podsmażonej cebuli. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, główki szparagów wyjmujemy wcześniej uważając żeby się nie rozgotowały.Dodajemy serek topiony i miksujemy zupę za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-